En bæredygtig og glædelig jul

Klimasmart fakta

2021-12-17

Vi elsker jo julen! Højtiden for maksimal vinterhygge, omtanke og restitution. Lettere sagt end gjort måske. Nisserne skal vide, at det kan være nødvendigt med lidt ekstra smarte tricks for at fjerne de ting, vi helst ikke vil have til jul: stress, krav og overforbrug. Vi har samlet vores bedste tips, som hjælper dig med at blive klimasmart i juletiden. Lad julen blive magisk, bæredygtig og helt vidunderlig!

Gaver

Trin et: Stryg alle fra julegavelisten, som hverken bliver gladere eller mindre stressede af at få og give gaver. Den beskrivelse passer nok på ganske mange voksne, men det er dog ikke alle. Derfor har vi samlet lidt gode tips til dem, der vil nyde julegaverne helt uden dårlig samvittighed: Giv f.eks. oplevelser, gaver du selv har lavet, og shop løs i butikker, der sælger second hand. Ekstra bonus ved second hand er, at det, ud over at være godt for klimaet, også ofte er billigere og mere unikt. En anden god idé er at købe digitale gaver. Digitale julegaver optager hverken plads i hjemmet eller bidrager til svind. Giv et abonnement til en bogklub eller en streamingtjeneste. En sidste god idé er at introducere julegavelegen, hvor alle køber én gave og alle modtager én gave. På den måde bevarer man julegavehyggen, men bidrager ikke i samme grad til forbrugssamfundet.

Rejser/ture

Hav en hyggelig stund samtidig med, at du rejser bæredygtigt med tog eller bus! Hvis du er nødt til at tage bilen, så prøv at køre sammen så mange som muligt, og reducer derudover antallet af rejser i julen. Hvis du bor, så du er nødt til at tage bilen for at købe mad, juletræ og gaver, så spørg, om naboen skal med, så bliver det en tur mindre - plus det er en meget hyggeligere transport end hvis du skulle køre helt alene!

Maden

Lad julebordet blive en smagsoplevelse, og sørg for at lave den mængde mad, som rent faktisk vil blive spist. Glem traditioner og must haves, og køb det, du faktisk godt kan lide! Lav f.eks. et julebord med masser af frugt og grønt med æbler, grønkål, rødløg, rosenkål og rødbeder. Hvorfor ikke gøre et kup med produkter, som ellers ville være blevet smidt ud, eller find nye måder at få maden til at holde længere på.

Affald

Sorter juleaffaldet - det er en sjov leg! Fjern gavebånd, og put det i skraldespanden, sorter kartoner for sig, og læg gavepapir i papiraffaldsbeholderen. Sørg for, at juletræet havner i kommunens opsamling, fordi det vil med tiden blive til fjernvarme.

Din egen bæredygtighed

Til sidst, hvad gør du, når det er jul? Hvordan er din egen bæredygtighed? Gør det, du elsker, og drop must haves og traditioner, du ikke bryder dig om. Vov at sige nej til ting, der tager energi, og fokuser på en dejlig ferie, restituering eller et langt marathon i sofaen!