✨🌈 UTROLIG PRIS - M&Ms PEANUTS 150g - KUN 12 KR. 🌈✨ Køb nu!
Motatos Stories

Cirkulært forbrug

Klimasmart fakta

2021-11-10

CIRKULÆRT FORBRUG – HVAD ER DET EGENTLIG?

Uanset om du lige er begyndt at snuse til begrebet “bæredygtighed” eller for længst er en (fiber)madhelt af rang, kan hele junglen omkring klimaaftrykket synes lidt ufremkommelig. Klimaforskerne har for længst sagt deres: det er tid til at sige farvel til brugs- og smid væk-samfundet og i stedet byde en mere bæredygtig fremtid velkommen. Men hvilke bæredygtige alternativer er der, hvis vi samtidig skal kunne fortsætte med at handle med god samvittighed? Og hvad indebærer begrebet “cirkulært forbrug” egentlig?

"ZERO WASTE" GIVER TUSINDVIS AF MULIGHEDER

Alternativet til dagens lineære forbrugsmodel er (ikke helt uventet) dens dimentrale modsætning - nemlig "cirkulært forbrug". Dette bæredygtige alternativ kan ses som et naturligt kredsløb, hvor målet er smartere anvendelse af jordens ressourcer. Logisk, ikke? Når behovet for at købe noget nyt dukker op, betyder cirkulært forbrug, at vi i første omgang vælger at købe second hand, leje tøj eller prøve at lappe og reparere. Inden for cirkulært forbrug er du nemlig forbruger af ting – i stedet for at være tingenes ejer. På den måde kan vi forlænge levetiden på et produkt, så det kan bruges meget, ofte og længe – men frem for alt af flere. Hvor fedt lyder det ikke lige?

FORTSÆT MED AT SHOPPE MED GOD SAMVITTIGHED

Betyder dette, at jeg som cirkulær forbruger skal mindske forbruget eller holde helt op med at handle? Svaret er nej! Cirkulært forbrug gør det muligt for dig fortsat at fråse med de ting, der giver dig lyst til mere, fordi du værner om det, der allerede er tilgængeligt. Ved at "marinere" dig selv i cirkulært forbrug, kan du blive en mesterkok i at genbruge, lappe og reparere - og på den måde forvandle dig til en såkaldt "cirkulent", som gennem bæredygtigt forbrug kan inspirere andre til også at tilslutte sig cirklen.

BEGYND AT NAVIGERE SOM CIRKULÆR FORBRUGER

Men hvordan går vi i praksis væk fra en brugs- og smid væk-ideologi til at værne om og spare på ressourcerne? Et første skridt til at blive en mere cirkulær forbruger kan være at tjekke den inspirerende bevægelse Circular Monday ud. Circular Monday skyder d. 22. november masser af (fiber)madsmarte tilbud i gang via bæredygtige virksomheder, der er på forkant med udviklingen, og som gør det muligt for dig at udforske rollen som klimahelt på en lystbetonet måde. Selvom begrebet cirkulært forbrug stadig kan gøre dig lidt rundtosset – så fortsæt med at gå i cirkler. Sammen kan vi ved hjælp af et cirkulært kompas begynde at lappe og reparere det ødelagte forbrugshjul, som i dag lækker gas, og på den måde kan vi tage sigte mod en grønnere – men frem for alt – mere bæredygtig fremtid! Lad os sammen tage kampen op, klimahelte!