🐰 ÆGGEJAGT - find 4 gratis produkter på siden! Læs mere her

10 HURTIGE TIPS FOR AT REDDE MERE MAD!

Klimasmart fakta

2021-09-23

Det er blevet en vane for mange at købe mere, end vi egentlig behøver. På den måde forbruger vi flere naturlige ressourcer, øger drivhusgasudledningen og bidrager til klimaforandringen. Det kan og skal vi ændre på! For at gøre det til en vane at redde maden i stedet for at spilde den, har vi her samlet 10 enkle tips og tricks til dig:

1. PLANLÆG DIT INDKØB

Dem der planlægger deres måltider, kigger på hvad de i forvejen har derhjemme og skriver indkøbssedler, de undgår spontane indkøb, sparer penge og undgår, at der lander spildte madvarer i skraldespanden - så derfor: planlæg dit indkøb!

2. LAD VÆRE MED AT HANDLE NÅR DU ER SULTEN

Dem der står og er sultne i supermarkedet, køber oftere spontant for meget ind. Derfor lander meget i af det i skraldespanden. Vores tip er derfor: Drik et stort glas vand eller spis en müslibar inden du køber ind, så du ikke er sulten, når du skal handle.

3. VÆR IKKE BANGE FOR AT KØBE GRIMME GRØNTSAGER

Du skal ikke dømme mad på grund af deres udseende! Skæve eller trykkede frugter og grøntsager, bliver desværre ofte liggende i supermarkederne. Men de grimme grøntsager er altså ikke dårligere eller mindre sunde. Hvis du alligevel havde planer om at lave æblemos eller bage en kage med æblet, så prøv næste gang med vilje at tage de æbler, der ikke ser så pæne ud. Så ender de ikke med at blive liggende i supermarkederne for så til sidst at blive smidt ud.

4. OPBEVAR MADEN RIGTIGT

Hvis maden er opbevaret rigtigt, kan du forlængere holdbarheden af mange fødevarer. Linser, kartofler og pasta kan f.eks. godt lide at stå tørt og mørkt. Åbne fødevarer skal helst opbevares i lufttætte emballager, så de holdes friske. Hvis du prøver at stille ældre varer frem forrest i skabet og opbevarer de nye produkter bagerst, så sikrer du, at du bruger de ældste varer først. Et andet meget nemt råd til frugtskålen: Opbevar ikke æbler med andre frugter, da de udskiller stoffet ethylen, der gør, at andre frugter modner hurtigere, og derfor også rådner hurtigere.

5. FORSTÅ HOLDBARHEDSDATOEN KORREKT

Hvis du kender den store forskel mellem holdbarhedsdatoen og forbrugsdatoen, så ved du, at mange fødevarer stadig kan spises efter holdbarhedsdatoen er overskrevet. På den måde kan du spise den pågældende fødevarer færdig i stedet for at smide resterne af den ud. Hvis du så oveni bevidst køber produkter hos Motatos, som er tæt på holdbarhedsdatoen, så kan du endda spare penge samtidig.

6. START SMÅT

Lyt til din mave! Tag mindre portioner når du spiser, del større retter når du spiser ude og undgå XXL-pakker eller tilbud som ”tre for to”. Hvis du ikke får brugt det, og derfor smider det ud, så sparer du ikke noget og sørger kun for mere madspild.

7. KÆRLIGHED TIL MADRESTER

Har du lavet for meget mad og kan ikke spise det hele? Så brug resterne som ingredienser til en anden ret. Tip: Du kan for eksempel bruge grøntsagsskræller som krydderier til suppen eller du kan lave knödel ud af brødrester. I stedet for at smide madrester ud, kan du også kompostere dem. På den måde giver du jorden næringsstofferne tilbage, og reducerer dit økologiske fodaftryk.

8. HANDL SÆSONBESTEMT OG LOKALT

Hvis du køber ind på det ugentlige marked eller hos købmanden rundt om hjørnet, så støtter du ikke kun lokale virksomheder, men får også sæsonens frugt og grønt, som holder længere. Ud over det støtter du også kampen mod forurening, da varerne ikke behøver at blive transporteret langvejs fra.

9. GØR MADEN HOLDBAR

Næsten alle madrester kan fryses ned! Lad resterne fra madlavningen køle ned og kom det så i fryseren. Vidste du forresten, at overmodne bananer også kan fryses ned i små stykker og smager himmelsk i en smoothie? Der er også andre måder at få frugt og grønt til at holde længere. Lav f.eks. syltetøj og mos ud af overmodne frugter, og lav gryderetter og supper ud af bløde grøntsager eller sylt dem.

10. SHARING IS CARING

Del og doner de fødevarer, som du ellers ville smide ud til din naboer, venner eller ved sociale arrangementer. Du kan finde en række forskellige apps til det eller søge på nettet efter steder i dit lokalområde. Små skridt er også fremskridt! Det er helt i orden, hvis du ikke kan benytte dig af alle ovenstående tips med det samme. Men hvorfor ikke finde de idéer, som vil passe bedst ind i din hverdag og på den måde være med i kampen modspild sammen med os? Det er ikke så svært, er det?