⚡KUN 1 kr. Marabou Never Stop Crunchy Corn⚡ Køb nu

Smarte facts om madspild

Klimasmart fakta

2021-11-03

MOTATOS' FAKTA OM MADSPILD

Hvis vi løser madspild, er vi godt i gang med at løse klimakrisen. Sandt! Klimahelte, der redder mad i stedet for at smide det ud, redder planeten. Også sandt! Hvordan bliver man god til at reducere madspild? De professionelle, for eksempel vores kunder, fortæller, at det handler om at være kreativ og om at planlægge.

Hvad er madspild? Vi forklarer begreberne

Mad der smides ud, kan opdeles i to kategorier. Den ene er alt uundgåeligt madspild såsom knogler, skaller, kerner og kaffegrums. Den anden del, kaldet madspild, er noget, der kunne have været drukket eller spist, hvis vi havde tænkt os bedre om. FN's fødevareorgan anslår, at en tredjedel af al den mad, der produceres på verdensplan, aldrig bliver spist! Det betyder, at der hvert år spildes 1,6 milliarder tons mad til ingen verdens nytte. Det medfører også en helt vanvittig klimapåvirkning: 10% af verdens drivhusgasemissioner smides lige ned i skraldespanden. Det er så trist, så det skal vi gøre noget ved! Nu!

Bedste klimahack: Tip til mindre madspild

Nedenfor kommer der nogle gode tips til dig, der ønsker at reducere madspild og din egen klimapåvirkning:

  • Motatos har det sorte bælte i planlægning – hvad har du allerede i køleskabet og viktualierummet? Hvad skal du købe som supplement for at kunne lave en velsmagende ret? Tænk over, hvilke mulige rester du får og allerede har, og planlæg andre retter, hvor du kan bruge madresterne. Glem heller ikke indkøbslisten! Så glemmer du ikke noget og køber ikke unødvendige varer.
  • Køleskabs-chill: opbevar din mad korrekt – opbevar ikke noget i direkte sollys! Køl straks mejeriprodukter, frugt og grøntsager ned, så de får en bedre holdbarhed. Brød, kød og madrester skal til gengæld fryses ned, så du når at spise alt, før det bliver gammelt.
  • Mindst holdbar til: Se, lugt og smag – mad bliver ikke automatisk dårligt, bare fordi datoen er overskredet. Vær ikke bange for at stole på dine sanser, og smid ikke noget ud uden at være helt sikker på, at produktet faktisk ikke er spiseligt!

Motatos' rolle i at reducere madspild

Motatos køber varer, der ellers ville have været i fare for at blive smidt væk og sælger dem til suveræne priser til miljøhelte! Det kan handle om varer med korte mindst holdbar til-datoer, men også trykfejl, sæsontendenser eller overproduktion. Er det klimasmart? Ja! At spare mad sparer emissioner og ressourcer. I gennemsnit sparer en ordre hos Motatos ca. 12 kg CO2e. Det er omtrent den samme mængde drivhusgasser, der udsendes, når du oplader en smartphone 1500 gange.

Med andre ord: det altså ret godt for klimaet at købe reddet mad! Så start din rejse som klimahelt nu - vi lover dig, at det er fedt!