Sådan handler du billigere, når fødevarepriserne stiger

Tips, tricks & lifehacks

2022-07-14

Inflationen i Danmark steg i maj 2022 til 7,4%, og fødevarer er en af de kategorier, hvor prisstigningerne mærkes mest. Der er dog smarte måder til at spare på mad i hverdagen, også når priserne stiger.

Vi har lavet en liste med vores bedste tips til, hvordan man kan holde styr på sine indkøb og holde madbudgettet nede.

Motatos' seks tips til, hvordan du holder dit madbudget nede:

Spis mere plantebaseret – for miljøet og for budgettet

At spise plantebaseret flere dage om ugen holder madbudgettet nede. Særligt hvis man køber sæsonens grøntsager og vælger f.eks. rodfrugter og bælgfrugter, som ofte er både mættende og langtidsholdbare Desuden er plantebaserede fødevarer klimavenlige.

Planlæg i god tid

Lav madplaner flere uger frem. Køb derefter stort ind, frys det ned, der kan, og skriv kun ferskvarer på den ugentlige indkøbsliste. På den måde kan du vælge storkøb med en lavere kilopris.

Vær fleksibel, og gå efter tilbud

Til den længere planlægning af basisvarer bør du gå efter de aktuelle tilbud og rabatter. I stedet for at gå efter på et bestemt varemærke kan du benytte lejligheden til at købe billigere mærker. Ferskvarer, som du køber oftere og bruger hurtigt, kan du med fordel vælge blandt “undgå madspil”-varer til nedsat pris. Hold også øje med de aktuelle tilbud og rabatter.

Undgå madspild

Den gennemsnitlige danske husstand kasserer ca. 103 kg mad om året. Det betyder, at de fleste husholdninger kan spare ret mange penge på at planlægge deres indkøb og madlavning, så al den mad, der købes, faktisk bliver spist. De fleste fødevarer holder meget længere end den angivne udløbsdato. Se, lugt og smag på maden, inden du smider noget ud.

Køb online

Ofte kan du spare penge ved at købe ind online. Der kan du i ro og mag sammenligne priserne hos forskellige aktører og på den måde få den billigste indkøbskurv. Det kan også være nemmere at undgå impulskøb. Trods eventuelle leveringsomkostninger sparer du på grund af de aktuelle el- og brændstofpriser sandsynligvis penge i forhold til at tage bilen til og fra butikken.

Vær opmærksom på varemængden

Når priserne på fødevarer stiger, er det ikke ualmindeligt, at producenterne i stedet for at hæve prisen på varen mindsker mængden af varen. Fænomenet kaldes "shrinkflation", og her er det vigtigt, at man som forbruger er opmærksom. Sammenlign, hvor meget af varen, du får for prisen hos forskellige producenter, da det nogle gange kan betale sig at fravælge et varemærke, du normalt køber, til fordel for et andet, hvor du får mere for pengene.