✨🌈 CRAZY BILLIGT - M&Ms PEANUTS 150g - KUN 12 KR. 🌈✨ Køb nu!
Motatos Stories

Tips til en mere bæredygtig jul!

Tips, tricks & lifehacks

2023-12-18

Tips til en mere bæredygtig jul

Vi elsker jo julen! Højtiden for vinterhygge, god mad og tid med familien. Nisserne skal vide, at julen kan være er stressende tid, og at det kan være nødvendigt med lidt ekstra smarte tricks for at fjerne de ting, vi helst ikke vil have til jul: stress, spild og overforbrug.

Vi har samlet vores bedste tips, som hjælper dig med at blive klimasmart i juletiden. Lad julen blive magisk, bæredygtig og helt vidunderlig!

1. Gaver

Trin et: Stryg alle fra julegavelisten, som hverken bliver gladere eller mindre stressede af at få og give gaver.

Ovenstående beskrivelse passer nok på ganske mange voksne, men dog ikke på alle. Derfor har vi også samlet gode tips, hvis man vil holde fast i at give gaver, men gerne vil gøre dette med ekstra omtanke for vores planet:

  • Giv oplevelser i dit lokal område f.eks. en tur i den lokale biograf
  • Giv hjemmelavet gaver
  • Køb gaver i genbrugsbutikken
  • Digitale gaver som et abonnement til en streaming tjeneste

Ekstra bonus ved ovenstående idéer er, at det, ud over at være godt for klimaet, også ofte er billigere og mere unikt. Desuden optager disse julegaver hverken plads i hjemmet eller bidrager til svind.

En sidste god idé, vi har, er at introducere en ny måde at give og modtage gaver på. Nemlig hvor alle køber én gave og alle modtager én gave. På den måde bevarer man julegavehyggen, men bidrager ikke i samme grad til forbrugssamfundet.

2. Rejser & ture

Hav en hyggelig stund samtidig med, at du rejser bæredygtigt med tog eller bus! Hvis du er nødt til at tage bilen, så prøv at køre sammen så mange som muligt, og reducer derudover antallet af rejser i julen. Hvis du bor, så du er nødt til at tage bilen for at købe mad, juletræ og gaver, så spørg, om naboen skal med, så bliver det en tur mindre - plus det er en meget hyggeligere transport end hvis du skulle køre helt alene!

3. Maden

Lad julebordet blive en smagsoplevelse, og sørg for at lave den mængde mad, som rent faktisk vil blive spist. Glem traditioner og must haves, og køb det, du faktisk godt kan lide! Lav f.eks. et julebord med masser af frugt og grønt med æbler, grønkål, rødløg, rosenkål og rødbeder. Hvorfor ikke gøre et kup med produkter, som ellers ville være blevet smidt ud, eller find nye måder at få maden til at holde længere på.

Du kan desuden fryse dine rester ned eller give nogle af resterne med hjem til dine gæster, så du er sikker på, at det hele bliver spist.

4. Affald

Sorter juleaffaldet - det er en sjov leg! Fjern gavebånd, og put det i skraldespanden, sorter kartoner for sig, og læg gavepapir i papiraffaldsbeholderen. Sørg for, at juletræet havner i kommunens opsamling, fordi det vil med tiden blive til fjernvarme.

5. Kig ind i dine egne mønste

Det er vigtigt at huske, at have sig selv med og kigge ind i sine mønstre. Hvordan håndtere du juleperioden? Gør det, du elsker, og drop must haves og traditioner, du ikke bryder dig om. Vov at sige nej til ting, der tager energi, og fokuser på en dejlig ferie, restituering eller et langt marathon i sofaen!

Motatos ønsker dig en glædelig jul 💚