✨🌈 UTROLIG PRIS - M&Ms PEANUTS 150g - KUN 12 KR. 🌈✨ Køb nu!
Motatos Stories

Den Madsmarte rejse

Vi er Motatos

2022-02-17

Den mad-smarte rejse har stået på siden 2013, og i dag fortsætter den til vores nye lager i Örebro. Læs mere om vores vilde rejse her, hvordan det påvirker dig som klimahelt, og om hvor mange produkter du har reddet fra at blive smidt ud gennem årene!

HVORDAN VORES VILDE REJSE BEGYNDTE

Det hele startede for næsten otte år siden, da Matsmarts (som Motatos kaldes i Sverige) stiftere, Erik, Kalle og Uffe, så hvordan mængder af mad blev smidt direkte i skraldespanden, selvom det ingenting fejlede. Bare sådan. Da de samtidig hørte, at det var en tredjedel af verdens mad, der blev smidt ud, opstod der noget, der nærmest kan beskrives som en manisk besættelse. I dag kalder vi det at være klimasmart, men for otte år siden så mange de tre stiftere som skøre videnskabsmænd. Hvilket ikke er helt usandt - tjek blot billederne herunder.

Billede2

Efter at have gennemgået sorgens fem stadier skabte Erik, Kalle, Uffe og deres ven Johan en simpel e-handel i Stockholm. Der brugte de fire venner sene aftener og nætter på at pakke bestillinger. Vidste du, at Kalle nåede at få knap 20 bestillinger på to dage? Han talte hele tiden i telefon og forsøgte at få investorer med ombord på vores red-planeten-raket. Det er heldigt, at han stadig gør det i dag, fordi ellers var lageret haltet gevaldigt bagefter. Don’t quit your daytime job Kalle.

Billede3

Det eneste der var dengang, var et par hylder og tre stiftere med en stor drøm. Der var ikke engang emballage til at fylde kasserne med, så de fyldte alle kasserne med gemte slikposer (se hvordan stifteren Uffe fylder boksen med slik ovenfor). Som du kan se, er der er altså sket meget siden da, men kernen i Matsmart består. Vi drømmer stadig om at udrydde madspild. Det er kombinationen af at være både stædige og drømmende, der fik os til at lave madrevolutionen: Gem mad og sælg det billigt til klimahelte online. Psst! Vidste du, at en ud af fem ikke kan skelne mellem bedste før-dag og sidste forbrugsdag?

FRA KATRINEHOLM TIL BERLIN

Ideen blev til en bevægelse. Prisjægere og klimahelte fra alle steder ville gerne være med! Havde Erik, Kalle og Uffe startet en revolution? Matsmart fortsatte med at vokse i et rasende tempo og i 2015 flyttede vi fra Stockholm til vores lager i Katrineholm, hvor vi fik en superduper velkomst.

Lageret er hjertet i vores forretning. Havde det ikke virket, var det ikke lykkedes os at mindske madspild på den måde, vi gør i dag. Lageret i Katrineholm har gjort os stærkere som virksomhed, siger Ulf Skagerström, en af grundlæggerne af Matsmart.

Billede4

Mad der smides ud helt unødigt, var desværre ikke kun et problem på det svenske marked. Vidste du, at der hvert år smides 88 millioner tons mad ud i EU? Dette faktum sendte gåsehud gennem vores tre grundlæggere, som forstod, at de var nødt til at optrappe deres madrednings-game. Ikke længe efter vi ankom til Katrineholm, slog vi portene op for vores naboer på det finske marked - nu begyndte vores red-planeten-raket for alvor at lette. Men det stoppede ikke der! I 2019 sluttede vi os også til Motatos i Danmark, efterfulgt af Tyskland i 2020. I dag eksisterer vi af fire lande og et enkelt stort drømmehold, der hver dag sammen skubber fødevaresystemet i en bæredygtig retning. I Sverige og Finland hedder det Matsmart, i Danmark og Tyskland hedder det Motatos (som tomater, men lidt anderledes). Selve navnet fungerer lidt som en produktdemonstration – at maden ikke skal se ud som forventet for at være perfekt. Og domænet var også tilgængeligt og superbilligt - ligesom produkterne på siden.

DK Motatos Historie

MATSMART BLIVER 2.0 I ÖREBRO

Vi går nu ind i en ny æra, Matsmart 2.0, og flytter ind i vores nye, automatiserede og klimasmarte lager i Örebro. Lageret er på utrolige 22.000 kvadratmeter, vi får 149 robotter, der skal hjælpe vores fantastiske personale med at plukke varer, og lageret bliver også drevet af el fra solpaneler. Det betyder, at vi sammen kan redde endnu flere produkter fra at gå til spilde på en endnu smartere måde!

Hvad betyder vores aktieskifte for dig som klimahelt? Vores superstore lager i Örebro betyder blandt andet, at du vil få mulighed for at redde flere produkter, da vi vil kunne tilbyde et endnu større sortiment i vores webshop. Større katalog at redde produkter fra? Don’t mind if we do! At valget faldt på Örebro som plads til vores nye lager var ikke kun fordi, at de har et meget flot slot, eller fordi indbyggerne har en super dejlig dialekt. Vi lader vores fantastiske logistikchef forklare:

Örebro er, udover at være en hyggelig by, en fantastisk logistik-by med en stærk position i e-handel i Sverige. Vores lager vil have en god position i forhold til, hvor vores kunder bor i landet, og lageret kommer til at ligge ved siden af PostNords store terminal, - siger Conrad Edgren. Flytningen betyder også, at vi håber at kunne tilbyde dig som klimahelt mere effektive og hurtigere leverancer til hele Sverige og Danmark.

Billede5

ET KÆRLIGHEDSBREV TIL VORES KLIMAHELTE

Selvfølgelig kunne vi have præsenteret kedelige tal, talt om investeringer eller snakket i evigheder om, hvilken forskel alle vores utrolige medarbejdere hos Matsmart gør for virksomheden hver dag. Men sandheden bag vores succes er, at vi ikke ville være, hvor vi er i dag uden dig som klimahelt.

Unødvendigt madspild er virkelig et stort problem. Men flere og flere forbrugere og producenter er forpligtet til at reducere madspild, og sammen gør vi en klar forskel, siger Karl Andersson.

DK Motatos Saved

Alt dette er takket være jer, vores klimahelte, der år ud og år ind redder mad fra at blive smidt ud. I 2021 reddede I, sammen med os i Danmark rekordstore 808 tons(!) mad fra at blive smidt ud unødigt! Dét kalder vi virkelig for en heltegerning! Det har været en vanvittig rejse fra en kælder i Stockholm til vores nye lager i Örebro. Tak fordi du er med os på vores red-planeten-raket - tak fordi du gør en reel forskel! 💙 💙