🐰🍬720g påskeskum KUN 35 kr. Spar -75%. Køb nu

Madbudget for en familie på 4

Tips, tricks & lifehacks

2023-06-07

Madbudgettet er ikke den største post i danske familiers samlede budget, men har man behov for et løft i økonomien, er der altid penge at spare på madposten. Når man kigger den efter i sømmene, kan man først og fremmest forsøge at reducere sine takeaway-udgifter. Derefter er der en del små justeringer, man kan foretage i forhold til sine indkøbsvaner, madplaner, og hvor aktivt man bruger initiativerne mod madspild. I denne artikel kigger vi nærmere på madbudgettet for en familie på 4 og giver tips til, hvordan I kan spare tid og penge men stadig spise sundt og varieret.

Hvad er et normalt madbudget for 4?

Ifølge forbrugsundersøgelsen lavet af Danmarks Statistik brugte en familie på 4 gennemsnitligt 6.780 kr. om måneden til mad og takeaway i 2022. Læser man fora, finder man, at familier bestående af 2 voksne og 2 børn bruger ca. 800-1.200 kr. om ugen på mad, mens de største tilbudsjægere kan få madøkonomien til at løbe rundt for 300-500 kr. om ugen. Hvordan gør de?

Hvor lidt kan man bruge på mad om måneden?

Man kan leve for ca. 75 kr. pr. person om ugen, dvs. 300-375 kr. om måneden, hvis man følger opskriften for det lille madbudget. Og opskriften er:

  1. Opbyg et madlager
  2. Betal aldrig den fulde pris for fødevarer
  3. Brug din fryser flittigt
  4. Gem dine madrester
  5. Sammensæt dine egne madplaner
  6. Hvis en familie på 4 kan nedbringe madbudgettet pr. person til 75 kr. om ugen, bliver det samlede madbudget 1.200 – 1.500 kr. om måneden.

Lyder det inspirerende? Så hvordan gør man?

Afgør: Tid eller penge?

Nettet er fyldt med gode råd til, hvordan man kan spise på budget, hvilket vi også har skrevet en del om. Men alt dette indebærer, at man laver maden selv, og at man bruger tid på at købe nedsatte varer. En familie på 4 har ikke altid tid og overskud til denne livsstil, og det kan derfor være en god idé at vælge sin førsteprioritet og optimere sin plan derfra.

Madbudget for 4 når der skal spares tid

1. Lav jeres egen madplan

En velfungerende, tidsbesparende og økonomisk fornuftig madplan kan ikke hentes på nettet. Udarbejd en madplan, som I vil overholde, og lav indkøbslister, som nemt kan klares online med levering til døren. På den måde kan I reducere madbudgettet en hel del.

2. Gør store indkøb til en vane

For at holde madbudgettet nede i en familie på 4 anbefales det at købe ind til mindst en uge ad gangen. Det sparer tid og penge, da man undgår impulskøb ved daglige besøg i supermarkedet. Store pakker kan også betale sig, fordi de ofte er billigere. For at spare endnu mere tid kan man bestille varer hjem fra mange fysiske samt online-supermarkeder.

Bestil kolonialvarer fra stop madspild-webshops som Motatos, hvor I sparer en masse penge og redder mad, der kan spises på en måned. Friske varer kan fås til tilbudspriser i almindelige online-supermarkeder.

3. Lav store portioner på én gang

Skal du spare tid i hverdagen og samtidig optimere madbudgettet? Så kan det godt betale sig at bruge et par timer og lave flere kilo frikadeller, fiskedeller eller boller i karry og fryse dem ned portionsvis. Se Motatos’ mange skalerbare opskrifter.

Smører du madpakker til børnene hver dag? Prøv i stedet at bruge en hel pakke rugbrød, smøre passende madpakker til 1-2 uger ad gangen, og fryse dem ned. Skinke, ost og lignende pålæg med et forholdsvist lavt vandindhold kan sagtens tåle at blive frosset ned og tøet op igen.

Kig også på vores madpakke-hacks, hvor du kan finde flere gode idéer til madpakker, der forbedrer madbudgettet.

Fordele:

  • Du sparer tid. Du arbejder mere effektivt, når du gør det samme i en time, end hvis du skal bruge 10-30 minutter hver dag på at pakke ingredienserne ud, lave 1-4 portioner og pakke det hele ned igen.
  • Du sparer penge, fordi du bruger hele pakker råvarer, og intet går til spilde.
  • Du gør madbudgettet transparent. F.eks. ved at smøre madpakker til 4 uger vil du på én aften finde ud af, hvor mange penge der skal budgetteres med til madpakker for en måned.

Madbudget for 4 når der skal spares penge

Selvom man kan overleve med et madbudget på 75 kr. om ugen pr. person, er det ikke rimeligt at forvente, at en familie på 4 kan nedbringe sit forbrug til det niveau på blot en måned. Dette kan gøres løbende, i takt med at man køber ind til sit faste madlager. Her er de bedste tips til, hvordan du kan reducere madbudgettet for en familie på 4 over nogle måneder.

1. Køb varer fra madspildshylden

For at gøre madbudgettet for en familie på 4 mindre, skal man først og fremmest begynde at bruge madspildshylder og -kølere i de lokale supermarkeder. Disse varer er som regel nedsat med 50%, hvorimod de almindelige tilbudsvarer er nedsat med 20-30%. Der findes også deciderede madspildsmarkeder online såsom Motatos, hvor man kan lave et større indkøb på én gang. Gå på opdagelse i de digitale madspildshylder her.

2. Brug stop-madspild-initiativer

StopSpildLokalt er et fantastisk anti-madspildsprojekt med mange såkaldte madoaser fordelt over hele Danmark. Her er det oplagt for en familie på 4 at hente en masse fødevarer, der blev reddet i supermarkeder, og reducere sit madbudget. Initiativet fungerer gennem facebookgrupper, hvor man kan få mere information.

TooGoodToGo og YourLocal er begge mobilapps, hvor man kan købe overskudsmad fra restauranter, caféer, bagere og supermarkeder. På den måde kan man spare i hvert fald 50% på lækker mad ud af huset. Takeaway på budget – ja tak.

3. Brug tilbudsaviser i supermarkedsapps

Det kan godt betale sig at downloade Netto+ og andre supermarkeders apps. Der kan man se månedlige, ugentlige og personlige tilbud, som kan hjælpe familien med at holde sig til et mindre madbudget. Tilbud er altid godt i forhold til friske råvarer såsom frugt og grønt eller kød og fersk fisk. Køb også ind i nedsatte frostvarer og alt det, der kan holde sig, men som du ikke kan få som madspildsvarer.

4. Opbyg løbende jeres madlager

Et fast madlager af fødevarer med lang holdbarhed er afgørende for madbudgettet i en familie på 4. Et lager består af frostvarer og kolonialvarer.

Frostvarer: Hver gang du kigger forbi madspildskølere eller lokale tilbud, så se, om der ligger noget, der kan fryses ned. Det kan være pålæg, pølser, mejeriprodukter, grøntsager samt frosne færdigretter. Alt dette gør, at I kan nøjes med et mindre madbudget.

Gem jeres madrester og lav dem om, eller frys dem ned. Næsten alle rester kan bruges igen – læs hvordan man gør, og få flere konkrete tips til optimering af madbudgettet i vores artikel om billig mad.

Kolonialvarer: Når det kommer til tørvarer som ris, pasta, mel, bælgfrugter samt mad på dåse, er madspildshylden i det lokale supermarked ikke altid det mest praktiske. Disse varer er tunge og bruges i store mængder, så du kan med fordel bestille dem online med levering. Kig på vores kolonialvarer for at se, hvilke produkter det drejer sig om, og spar tid og penge ved at købe stort ind til jeres madlager.