🥫🍝 Stort udsalg på madvarer lige nu - red dem & fyld skabene op! Køb nu

Vores bedste tips til at købe den billigste mad!

Tips, tricks & lifehacks

2023-06-07

Sund og billig mad er meget nemmere at finde, end mange tror. Læs vores tips om mad på budget, og lær om relevante apps og madspildsmarkeder!

Vores bedste tips til at købe den billigste mad!

De forleden stigende priser på fødevarer følges heldigvis med den stigende miljøbevidsthed og stop-madspild-bevægelsen, der skaber muligheder for at få sund og billig mad med et lille budget. Fra madspildshylder i supermarkeder til deciderede webshops og apps for billig mad ud af huset – ja, man kunne næsten sige, at mulighederne aldrig før har været så mange.

I denne artikel kigger vi på 3 gamechangere for dit madbudget – tag det som gode råd, der kan hjælpe dig med at få sund og billig mad på bordet året rundt.

1. Få billig mad ved at redde varer med kort holdbarhed

Der findes to typer mærkning af fødevarers holdbarhed:

 • ”Bedst før” – henviser til, at produktets kvalitet er bedst før den påtrykte dato, og at produktet er ufarligt at spise efter udløbsdatoen. Det kan blive mere kedeligt i smagen, men det bliver ikke sundhedsskadeligt, og den billige mad kan holde sig i længere tid under de rette forhold.

 • ”Sidste anvendelsesdato” – henviser til, at produktet kan blive sundhedsskadeligt efter den påtrykte dato. Denne mærkning ses ofte på tilberedte og ikke-nedfrosne fødevarer, som består at blandede og blendede ingredienser og har en patélignende eller porøs konsistens, hvor bakterier kan udvikle sig ekstra hurtigt.

For at spare penge på mad, kan det godt betale sig at købe varer med udløbsdatomærkningen ”bedst før”, så snart de lander på madspildshylderne i supermarkeder eller madspildswebshops. Disse varer kan fint fryses ned og dække dit behov i op til flere måneder. Nedfrys dem i portioner – disse varer bør ikke genfryses efter optøning.

Hvor finder man de billigste fødevarer?

 • Supermarkeder har køleskabe, kurve og hylder markeret med ”Stop madspild”, ”Undgå madspild” eller ”Red madden”. Disse varer er stærkt nedsat, men du skal ned i den fysiske butik for at se, hvad de har den pågældende dag. De fleste supermarkeder har også bake off-varer til halv pris hver dag efter kl. 20.

 • Anti-madspildsbutikker som WeFood sælger fødevarer i defekt emballage samt varer, der nærmer sig udløbsdatoen. Disse butikker har desværre ikke nogen webshops, så man skal gå og kigge i hver butik.

 • Anti-madspildswebshops som Motatos sælger billig mad, der nærmer sig ”bedst før”-datoen, samt mad, der er fremstillet af reddede råvarer. Alle varer kan ses online, så du kan sammensætte en stor bestilling og spare en masse tid og penge.

 • Almindelige online-markeder som ØkologiskSupermarked, Nemlig, Broders eller Slikworld tilbyder billig mad, drikkevarer, slik og snacks. Du skal bare indtaste ”madspild” i søgefeltet i den pågældende webshop.

 • Anti-madspildsapps TooGoodToGo og YourLocal tilbyder billig mad ud af huset alle ugens dage. I appen kan du bestille og hente lækre retter fra restauranter, bagerier og ikke mindst fra supermarkeder. Dette dækker over både billig aftensmad, men også morgenmad og frokost.

2. Gem dine madrester til billig luksusmad

Højkvalitetsmad er ofte dyr, fordi hver ret kræver mange ingredienser. Man kan ikke altid tillade sig at købe 20 ting bare for at lave én god sauce eller en spændende gryderet. Men du kan sagtens samle disse ingredienser i din fryser over tid og få lavet noget helt specielt som franske saucer og marinader, smagfulde supper og andre smagsrige retter.

5 retter, som kan redde næsten alle dine madrester:

 1. Fond/bouillon (ben, indmad, krydderurter, grøntsagsrester, sjatter vin og spiritus)
 2. Biksemad (stegt eller kogt kød, rodfrugter, grøntsager, æg)
 3. Suppe (grøntsager, kødboller/frikadeller, pasta, ris, bælgfrugter, korn, mælkeprodukter)
 4. Gryderetter (kød, fisk, grøntsager, ris og andet korn)
 5. Smoothies (friske grøntsager, frugt og bær, nogle krydderurter, mælkeprodukter)

Hvis du husker, at de findes, vil du ikke smide noget mad ud. Hav poser i din fryser til de forskellige typer madrester, altså snittet grønt, snittede rodfrugter, krydderurter, kødben, frugt, osv. Fyld op i dem løbende, og brug ingredienserne til lækker, billig mad, som du derefter også kan opdele i portioner og fryse ned.

Kogte og bagte rodfrugter og grønt kan også blendes og fryses ned i portioner til næste gang, du vil have kartoffel-porresuppe, kartoffelmos eller en lækker puré til noget fisk eller kød. Friske men slatne tomater, peberfrugter, agurker og andre friske grøntsager kan blendes og fryses til næste gang, du skal have pasta med kødsovs, chili con carne eller en dejlig kold gazpacho.

3. Spar penge på mad med madplaner

Madplaner er et fantastisk middel til at få billig mad i topkvalitet. Med ugentlige eller månedlige madplaner kan du have det fulde overblik over, hvilke råvarer du skal bruge, så du kan sammenligne priser på tværs af forretninger. På den måde bliver det nemt at overholde dit madbudget, og du bidrager til mindre madspild, hvis du bruger dine madrester i nye, planlagte retter. Læs mere om, hvordan du udarbejder din helt egen madplan, så du kan nyde superlækker og billig mad hver dag.

Ofte stillede spørgsmål om mad på budget

Hvad er det billigste man kan spise?

Nogle af de billigste fødevarer er kartofler, tørrede bælgfrugter og andre tørvarer som ris og pasta. På den anden side kan du finde en masse andre produkter til lave priser, når de nærmer sig udløbsdatoen, på madspildshylderne i supermarkeder. Er du til onlineshopping, kan du finde de billigste måltider og enkelte råvarer i Motatos’ webshop.

Billig mad til mange gæster – hvordan gør man?

Skal du holde en større fest for et lille budget og finde billig mad til 8 personer og mere? Så er det en god idé at finde opskrifter på retter, der kan laves i store fade eller gryder. Et par gode eksempler er chili sin carne eller en god kartoffelgratin.

Handler det om en billig frokost til mange, så overvej at bage boller eller købe bakeoff i dit lokale supermarked efter kl. 20 dagen før. Dertil kan du lave en stor portion kartoffel- eller æggesalat eller redde nogle pakker pålæg fra madspildskølere. Når det kommer til drikkevarer, er det altid bedst at bestille store pakker af juice, sodavand eller øl, der nærmer sig udløbsdatoen.

Skal du skaffe billig mad til en fødselsdag, så er ingen vej uden om kage. Se vores opskrifter på en billig pavlovakage eller gulerodskage, og find billige ingredienser til festens højdepunktet under kategorien bagning og dessert.

Opskrifter på billig og sund mad – kan man få begge dele?

Når det kommer til mad, behøver du ikke at vælge mellem billigt og sundt. Hold dig til opskrifter, der består af rene råvarer fremfor færdiglavede ingredienser, og du vil få høj kvalitet for færre penge. De fleste rene råvarer kan bruges i flere retter, så du kan spise dem hele ugen, og de kan fryses ned efter behov. Se vores opskrifter på billig og sund mad, og køb ind til din næste uges madplan i webshoppen.

Idéer til billig mad på grill

For at få billig mad til grillen kan du med fordel holde øje med din lokale supermarkeds madspildshylde og købe flere pakker pølser, når de dukker op. Pølserne kan fryses ned og tøs op nemt og hurtigt, den dag du skal lave billig mad på grill. Udover kødprodukter kan det være lækkert at grille hele majskolber, kartofler, falafel, halloumi eller anden grillost og ikke mindst den rynkede peberfrugt eller den trætte aubergine fra dit køleskab.

Kom i gang med at spise billigt i dag

Uanset om din interesse for billig mad er motiveret af energikrisen eller den smeltende indlandsis, så kan du ved at vælge madspildsmarkeder som Motatos bidrage til både din egen og plantens trivsel.

Ved at vælge billig mad fra madspildshylden bidrager du til at mindske overforbrug, overproduktion og dertil relateret forurening. På samme tid giver det et løft til din økonomi og gør din hverdag lettere.

Så hvad kunne være mere logisk end at købe billig mad, nu når den er så nemt tilgængelig? Kig på Motatos’ onlinehylder allerede i dag!